Tyskland

Tysk vitikultur kan dateres tilbage til et sted mellem 1. og 4. århundrede. Ikke meget er kendt omkring den periode og vi skal 1.000 år frem, før vinproduktionen begynder at ligne den vi kender i dag. Spätburgunder kan dateres tilbage til det 14. århundrede og Riesling til det 15. århundrede. I middelalderen voksede den tyske vinproduktion kraftigt og man mener, at den på et tidspunkt var op til fire gange så stor som i dag. Tyskland har de seneste 20 år gennemgået en dramatisk udvikling, der har vendt op og ned på alt, ikke mindst deres noget særegne kvalitetssystem, som bygger på druemostens sukkerindhold ved høstning.    De tyske vinmarker er dramatisk anlagt. Det er stejle skråninger der løber langs de kendte floder Rhinen, Mosel og Nahe. Undergrunden varierer i stor stil, hvilket genfindes i vinene, som generelt er meget præget af deres terroir. Riesling er den altdominerende sort. I Tyskland opnår den sit ypperste udtryk. Druen modner sent og det let kølige klima i Tyskland gør, at den ikke bliver overmoden, så den vigtige syre bibeholdes. Vine på Riesling har en enestående evne til konstant at udvikle sig. Ung Riesling er frisk og mineralsk med syrlige noter af citrus, grapefrugt, grønne æbler og en snert fersken. Efter nogle år på flaske begynder vinen at udvikle sig og kompleksiteten stiger. Samtidig bliver syren blødere, vinen får større krop og den bliver mere tør.